2013. dec 04.

Három nagy és két kicsi szövetség is egyesül

írta: FSZDL
Három nagy és két kicsi szövetség is egyesül

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a  Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) Magyar Szakszervezeti Szövetség néven egyesül. Új hír viszont, hogy együttműködik a Munkástanácsok Országos Szövetsége és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) a két konföderáció erejének egyesítése érdekében.

A három nagyobb konföderáció idén május elsején jelentette be az egyesülést. Információk szerint mindhárom konföderáció megtette a javaslatát egy elnökre és két alelnökre. A pénteki - december 6-i - alapító kongresszuson döntenek a vezetők személyéről és az elnökségi tagokról. Mindhárom szervezet 6-6 elnökségi tagot delegál majd.

Az új szövetség élére Pataky Pétert, az MSZOSZ elnökét jelölhetik. Székely Tamás, az Autonómok elnöke elvállalta az egyik alelnöki posztra szóló jelölést. A másik alelnök-jelölt Varga László, SZEF elnöke lehet, aki nem aspirált az új konföderáció vezetésére.

mosz eszt egyutt.jpgA két kisebb konföderáció esetében a megállapodás célja a két konföderáció erejének egyesítése az átformálódó érdekegyeztetési rendszerben. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, és Kuti László, az ÉSZT elnöke hétfőn - december 2-án - az ÉSZT székhelyén stratégiai megállapodást írtak alá, amelyben az elkövetkezendő időszakra rögzítették a két szakszervezeti konföderáció együttműködésének feltételeit. A Munkástanácsok az együttműködés keretében vállalja, hogy az ÉSZT versenyszférához kötődő szakszervezeteit képviseli a VKF-en. A két szervezet ezentúl az erőteljesebb érdekérvényesítésért, álláspontjaikat összehangolva képviselik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetési Tanácsban. A közös szakmai javaslatok, programok kidolgozása mellett a nyomásgyakorlás eszközeiben is összefognak, melynek következtében a jövőben közös akcióikra, demonstrációikra is sor kerülhet.

Bár ez utóbbi elsőre csak amolyan formális együttműködésnek tűnhet a Magyar Szakszervezetek Szövetsége megalakításához képest, ám információk szerint ez utóbbi is egyelőre csak inkább ernyőszervezetként funkcionál majd, alapvetően a SZEF aggályai miatt. 

Mindeközben a - december 13-án 25. születésnapját ünneplő - LIGA Szakszervezetek tűnik az egyetlen stabil pontnak.

Szólj hozzá

MSZOSZ Autonómok SZEF ÉSZT Munkástanácsok