2015. júl 17.

Népszavazás a 40 éves jogviszony utáni nyugdíjért - férfiaknak is!

írta: FSZDL
Népszavazás a 40 éves jogviszony utáni nyugdíjért - férfiaknak is!

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezés mögé felsorakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) és a LIGA Szakszervezetek is - jelentették be az érdekvédelmi szervezetek hétfőn Budapesten, közös sajtótájékoztatón.

nyugdij40_nepszavazas_logo5.pngA népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, aki a sajtótájékoztatón elmondta: sérti az esélyegyenlőséget, ha a társadalom egyik részének van ilyen kedvezménye, míg a másiknak nincs. Véleménye szerint meg kell szüntetni ezt a diszkriminációt úgy, hogy ne sérüljön a nők 40 éves jogviszonyra épített programja, hanem ezt a lehetőséget biztosítsák a férfiak számára is.

A szakszervezeti tisztségviselő bízik abban, hogy 1-2 hónapon belül összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás. A korkedvezmény 2014. év végi megszüntetése és az azt kiváltó rendszerek hiánya különösen indokolja a kezdeményezést - hívta fel a figyelmet Bodnár József.

Kordás László, a MaSzSz elnöke hangsúlyozta: ha ki tudják bővíteni az aláírásgyűjtésre létrehozott, Harc a férfi 40-ért elnevezésű akciószövetséget más érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, sikerre tudnák vinni a népszavazás ügyét. Első lépésként november 5-ig 200 ezernél jóval több aláírás összegyűjtését célozták meg. A szakszervezeti vezető kitért arra, hogy nem sikerült megállapodni a kormánnyal a tavaszi ülésszak végéig a korhatár előtti nyugdíjak ügyében, annak ellenére, hogy ez szerepelt a tavaly év végi bérmegállapodás záradékában. Kordás László úgy vélte, a tárgyalási szándék ugyan megvolt, azonban a megállapodási szándék hiányzott a kormány és a munkáltatók részéről is. A mostani akció nem oldja meg a korhatár előtti nyugdíjak kérdését, de lehetőséget adhat arra, hogy ne a „munkapad mellől kelljen a temetőbe menni” – fogalmazott.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke kiemelte: a szövetség elnöksége egyhangúan döntött a kezdeményezésben való részvételről, amit vélekedése szerint a magyar társadalom is támogatni fog. Ma Magyarországon, az Európai Unióban nem engedhető meg, hogy „nem civilizált” esélyegyenlőtlenségek legyenek érvényben hosszú távon – mondta. Mintegy 150 milliárd forint az az összeg, amit évente a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulására fizet ki a költségvetés – ismertette. Hozzátette: remélik, hogy a férfiak is hasonló mértékben részesülhetnek majd ebből. A szükséges forrást Gaskó István szerint a progresszív jövedelemadózás rendszerének visszaállításával lehetne biztosítani, ami legalább 500 milliárd forint többletbevételt jelentene évente. Kiemelte: azért sem „ördögtől való” a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tenni, mivel fejlett nyugat-európai országokban, Franciaországban, Portugáliában is érvényben van ez a rendszer, Horvátországban pedig 41 év a határ.

Szólj hozzá

nyugdíj népszavazás 40 év LIGA Szakszervezetek MASZSZ