2011. okt 20.

Székely Tamás lázálomban nyilatkozott

írta: FSZDL
Székely Tamás lázálomban nyilatkozott

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, egyben az úgynevezett Szolidaritás és Akcióegység operatív törzsének tagja, tegnap közleményben és televíziós interjúban is azt a hamis állítást közölte, hogy a LIGA Szakszervezetek csatlakozott az Akcióegységhez, november 4-i félpályás útlezárási akciója pedig az Akcióegység demonstrációinak folytatása.

A LIGA Szakszervezetek nem csatlakozott sem a Szolidaritáshoz, sem az úgynevezett Akcióegységhez. Ráadásul a Szolidaritásról a csoportosulás egyik vezetője nyilatkozta, hogy nem várják a szakszervezetek csatlakozását. Az Akcióegységről pedig nem először derül ki, hogy olyan szervezetek támogatását hazudja magáénak, amelyek erről mit sem tudnak.

A LIGA Szakszervezetek már az év elején elkezdte akciósorozatát, és a konföderációk közül egyedüliként hirdetett június 29-re sztrájkot és félpályás útlezárásokat. A november 4-re szervezett újabb, még nagyobb országos félpályás útlezárási akció ennek a stratégiának a része, és semmi köze az Akcióegység vezetőinek szervezkedéséhez.

A LIGA Szakszervezetek természetesen örömmel lát minden magyar szakszervezetet, civil szervezetet és magánszemélyt a félpályás útlezárási akciókban, de visszautasítja Székely Tamás valótlan állításait, amelyekkel szándékosan megtéveszti a saját maga vezette szervezetekhez bármilyen módon kapcsolódókat. A LIGA Szakszervezetek szerint ez nem lehet az egységhez vezető út.

A LIGA Szakszervezetek egyúttal értetlenségét fejezi ki – a saját bevallása szerint politikailag motivált –, úgynevezett D-Day vezetőinek nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint „az Akcióegységhez tartozó szakszervezetek ez előtt is a problémák tárgyalásos megoldásának hívei voltak". Érthetetlen, hiszen egészen tegnapig a kormányzattal munkavállalói oldalról tárgyalásokat folytató szervezetek a szakszervezeti mozgalom ellenségeinek voltak feltüntetve, gondosan elhallgatva a tényt, hogy azokon a Ligán és a Munkástanácsokon kívül az MSZOSZ is részt vett.

A LIGA Szakszervezetek kitart pártsemlegessége mellett, továbbra is a tárgyalások híve, de folytatja az év eleje óta felépített tiltakozóakció sorozatát is. Mindezeket természetesen megosztja mindenkivel, aki hasonló elvek alapján, a munkavállalók közös céljaiért küzd.

Szólj hozzá

útlezárás Szolidaritás Tamás VDSZ Székely LIGA Szakszervezetek