2015. jún 30.

Kollektív ártatlanság versus szelektív emlékezet

írta: FSZDL
Kollektív ártatlanság versus szelektív emlékezet

Hetek óta háború zajlik Magyarország egyik legerősebb ágazati szakszervezetében. Gaskó István a legutóbbi tisztújító küldöttgyűlésen nem kapta meg a kellő számú szavazatot, hogy újból a VDSzSz Szolidaritás elnöke legyen. (50%+1 szavazat helyett 37%-ot kapott). Ez még nem lenne akkora hír, ha mindjárt pár napra rá - ahogyan mondani szokták a tetem még ki sem hűlt - ne kezdődött volna óriási civakodás a koncon. 

folytatjuk.jpgAz addigi alelnök és a - VDSzSz berkein belül szinte köztudottan utód-jelölt - START társasági vezető ügyvivő hirtelen bátorságra ébredt, és addig nem látott lejárató kampányba kezdtek mondhatni egykori mentoruk ellen. Sajnálatos módon a vita nem csak a szervezet berkein belül zajlik, hanem már egy egész ország előtt. Ennek lehettünk tanúi például tegnap este és ma reggel is, amikor előbb Gaskó István adott interjút az Egyenes Beszédben, majd Bárány Balázs az ATV Start című műsorában. A vita fő tárgya egy tagi kölcsön, amelyet a VDSzSz Szolidaritás nyújtott a LIGA Szakszervezeteknek, és amelyről Gaskó István ma nyilvánosságra hozta a dokumentumokat. A dolog pikantériája azonban nem ez, hanem ahogyan a szervezet hosszú ideje alelnöke szinte beismeri, fogalma sincs, mi is történt alelnöksége idején a VDSzSz-ben, és minden valószínűség szerint ha rajta múlik, akár holdrakétát is vehetett volna a szervezet a tagok pénzéből, azt is megszavazza / azt sem veszi észre.
A helyzet annyival rosszabb, hogy a nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, az ügylet nem hogy teljesen tiszta és átlátható volt, de azt Gaskó István jelenlegi ellenlábasai, a VDSzSz Szolidaritás megújításáért küzdők is mind megszavazták. Kérdés, észrevétel, tartózkodás nélkül. 

Namost felmerül a kérdés - amelyet Kálmán Olga is nagy kerek szemekkel tett fel -, hogy ugye akkor miért is szavazták meg idén februárban az elnökség tagjai a kölcsönt, ha most, alig pár hónappal később már ezt látják Gaskó István ősbűnének. És az igazán kellemetlen rész csak most következik: két opció van csak ugyanis. Ahogyan a művelt latin mondja, tertium non datur, azaz harmadik (lehetőség) nincs, t. i. a két megnevezetten kivül.

1., A jelenlegi kampány arcát adó elnökjelölt, a piszkos munkát végző, saját szervezetét ügyészség elé citáló alelnök, és a mellettük írásban is kiálló területi vezetők mind egyetértettek a kölcsönnel, megfelelőnek tartották azt, és ezért szavaztak mind igennel. Hiszen még csak kérdést sem tettek fel a jegyzőkönyv tanúsága szerint. Ellenben ez most jó kampánytémának tűnik, hát felkapták (gerinctelenség).

2., Valójában egyikük sem értett vele egyet már akkor sem, de egyszerűen egyikük sem merte felvállalni a konfrontációt (gyávaság). Ez utóbbi azért igen kellemetlen, mert ezeknek az embereknek épp az a munkája, mit munkája, hivatása, hogy felvállalják a konfrontációt. Namásmost, ha a saját szakszervezeti elnökükkel szemben egy elnökségi ülésen nem mertek még csak tartózkodni sem, akkor vajon milyen harci kedvet várhat a tagság tőlük a munkáltató irányában? 

FP

Szólj hozzá

szakszervezet VDSzSz Gaskó Szakszervezetek