2015. jan 19.

Zárva tartani vagy nem zárva tartani, ez itt a kérdés...

írta: fpj
Zárva tartani vagy nem zárva tartani, ez itt a kérdés...

Komolyan mondom kabaré, ami a vasárnapi zárvatartás körül zajlik. Az egyik főszereplő nyilván a kormány, amelyik azt próbálja lenyomni kommunikációjában a torkunkon, hogy micsoda aljas dolog ez a kereskedelmi láncoktól, hogy embereket bocsátanak el. A másik főkomondor a KASZ (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete), amely most már aláírásokat gyűjt és leveleket írogat a közjogi méltóságoknak a vasárnapi zárvatartás ellen.

Nem állást foglalva az ügy kapcsán, azért annyit mégis csak meg kell jegyezzen a bennem lakó közgazdász, hogy bármilyen józan paraszti, vagy unortodox ésszel gondolja is át az ember, ha lecsökkentem a nyitvatartási időt 14%-kal, akkor biztos, hogy kevesebb munkaerőre lesz szükségem. Ennyi. Nincs ha meg de. Ennyi.

Namost ennek tudatában minden egyes józan munkáltató, gazdasági elemző, civil szervezet és szakszervezet előre elkezdett sikítozni, hogy ha a kormány megszavazza ezt a kalapból előhúzott törvényt - amelyre eleinte saját maguk is kifejezetten rossz ötletként utaltak - akkor az elbocsátásokkal fog járni. Nem bosszúból, nem dacból. Gazdasági okokból. Így működik a piacgazdaság.

Namost a poén egyik szereplője tehát a kormány, aki mindezek után most teljes meglepetést és felháborodást próbál színlelni, hogy a teljesen irracionális és mindenki által ellenzett törvény életbe lépése után, a vállalatok embereket bocsátanak el. 

De a fő attrakció mindenképpen a KASZ, amelyik eleinte ott ugrált az első sorban, hogy bizony, milyen jó lenne betiltani a vasárnapi munkavégzést a szektorban, aztán amikor megkapták, már ők próbálnak a leghangosabban ellenkezni. Gratulálok. 

A két esetnek két közös tanulsága is van egyébként, kommunikációs szempontból: 

- először is ha képviseleti demokráciában élünk, előbb mindig érdemes megkérdezni, mit gondolnak a tagjaink, szavazóink egy adott kérdésről, mielőtt elkezdenénk az ő nevükben hülyeséget csinálni. 

- másodszor pedig ha már egyszer hülyeséget csináltunk, és rájöttünk erre, sokkal kisebb kárt okoz a hiba beismerése és korrigálása, mint a tagadás és vagdalkozás. 

FPJ

Szólj hozzá

szakszervezet vasárnapi nyitvatartás KASZ