2014. júl 24.

Titkos társaságnak vallja magát a Pedagógusok Szakszervezete

írta: FSZDL
Titkos társaságnak vallja magát a Pedagógusok Szakszervezete

A LIGA Szakszervezetek tanácsadói és szervezői éppen ezért tovább folytatják munkájukat, mert mindannyian hiszünk abban, hogy a munkavállalóknak kizárólag előnye származhat abból, ha szakszervezetet alapítanak, hogy jogaikat kollektív szerződésben rögzítsék.

A Pedagógusok Szakszervezete honlapjának nyitóoldalát áldozta fel egy közlemény kedvéért, amelyben azt írja: A LIGA Szakszervezeteknek semmi köze nincs ahhoz, ..., hogy kik a PSZ alapszervezet tisztségviselői és mi az elérhetőségük. 
A LIGA Szakszervezetek az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében keresi fel az ország szinte minden munkahelyét, szakszervezetét és munkavállalóját, hogy tájékoztassa őket többek között az új Munka törvénykönyvéről, vagy éppen a kollektív szerződéskötés előnyeiről. Ennek keretében iskolákba - mint munkahelyekre - is bekopognak a helyi tanácsadók, és érdeklődnek, hogy mi az aktuális helyzet. 

Ahol szakszervezet nincs, vagy nem fellelhető (titkos, mint a PSZ alapszervezetei), ott a munkáltatókon keresztül érdeklődnek a tanácsadók, hogy milyenek a helyi munkaügyi viszonyok, kapcsolatok. Ennek során rákérdeznek arra is, van-e szakszervezet az adott intézményben, és ha igen, mi az elérhetősége. Hiszen mindenki érdeke, hogy a helyi helyzetről szóló beszélgetésekbe ne csak a munkáltató és a munkavállalók, hanem - ha már van - a helyi szakszervezet is bekapcsolódjon. 

Tanácsadóink az ország több pontjáról jelezték, hogy a helyi szervezetek - a Pedagógusok Szakszervezetének alapszervezeteit is beleértve - mindenhol örömmel fogadták őket, sok esetben hasznos információcserével és - akár csak informális - együttműködéssel zárultak az ilyen találkozók. 

A LIGA Szakszervezetek emellett - nem titkoltan - folyamatosan szervezi tagságát is, hiszen jelenleg Magyarországon alig minden 10. munkavállaló szakszervezeti tag. Van még tehát hely a szervezésre, anélkül is, hogy mások tagjait kellene átléptetni. A kapacitásfejlesztést amúgy - más hazai szakszervezetek esetében is - szintén támogatja az Európai Unió.

Reagálva a PSZ közleményére, a LIGA Szakszervezetek megyei szervezői akkor járnának el etikátlanul, ha csak azért, mert egy iskolában - mint munkahelyen - már jelen van a PSZ, de nem minden ott dolgozó kolléga tagja a szakszervezetnek, nem mennének oda, és nem próbálnák meggyőzni őket, hogy lépjenek be egy szakszervezetbe, vagy alakítsanak egyet. A kollektív munkajogi védelem előnyei ugyanis mindenkinek járnak. Egyúttal immár 25 éve Magyarországon szakszervezeti pluralizmus van, azaz csak azért, mert adott szakszervezetbe nem akar valaki belépni, még nem kell nélkülöznie a szakszervezeti tagsággal járó előnyöket. Bárki alapíthat új szakszervezetet, és bárki választhat másik szakszervezetet magának. 

A LIGA Szakszervezetek tanácsadói és szervezői éppen ezért tovább folytatják munkájukat, mertmindannyian hiszünk abban, hogy a munkavállalóknak kizárólag előnye származhat abból, haegyüttes erővel lépnek fel jogaik védelmében, azaz szakszervezetet alapítanak, és kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, hogy jogaikat kollektív szerződésben rögzítsék.  

Szólj hozzá

szakszervezet kollektív szerződés LIGA Szakszervezetek PSZ Pedagógusok