2014. már 24.

A HDSZ elnöke elítéli az MSZOSZ-t, mert az támogatja az új Mt-t, és kormányzati pénzeket fogad el pályázatok keretében (?)

írta: FSZDL
A HDSZ elnöke elítéli az MSZOSZ-t, mert az támogatja az új Mt-t, és kormányzati pénzeket fogad el pályázatok keretében (?)

Vihart kavart a Baranya Megyei LIGA Szakszervezet közleménye, melyben hírül adta, új tagcsoport alakult a Pick Szeged Zrt. pécsi üzeme munkavállalóinak akaratából. A HDSZ elnöke, Kapuvári József rögvest kötelességének érezte, hogy lejárassa saját magát, ezért írói munkásságát gyarapítandó levelet intézett megmaradt tagságához.

Írásában a HDSZ belső ügyeinek taglalásán túl a LIGA tevékenységével kapcsolatban táplált ellenérzését kürtölte világgá. Én első sorban erre a nemtelen kritikára reagálok, de a levél egyéb olyan részére is reflektálok, amelyről tudomásom van.


Kapuvári azt állítja, hogy az, aki megbontja a HDSZ egységét, az áruló. Ez a gondolkodásmód talán még a szotos időkből maradt meg nála. A rendszerváltás óta ezt szakszervezeti pluralizmusnak, a szervezkedés szabadságának, alkotmányos alapjognak hívják. Az eltérő értelmezésünk oka talán a más-más demokrácia-felfogásunkból fakad. A tag dönt. Kilép, belép, átlép. Döntésének oka van. Érzelmi, racionális vagy bármi más. Tiszteletben kell tartani. Nem lehet azzal megbélyegezni, hogy megtévesztették. A tagságot felnőttként kell kezelni, hisz’ az. Inkább azon lehetne elmerengeni, miért lépett ki több száz fő a HDSZ-ből?!

A HDSZ-es ügyek közül egy momentumot ragadnék ki. Kapuvári azt állítja, hogy az ő fellépésének köszönhetően Harkai Attila a kirúgását követően is végezhette a szakszervezeti munkáját. Ez nem igaz. Én ott voltam Pápán, amikor Attila hosszasan sorolta, mikor, hogyan akadályozta a munkáltató az ő ténykedését. Például, amikor az utolsó napon kellett az üzem területén kívül megszervezni a nyugdíjas rendezvényt, mert a munkáltató megtiltotta, hogy aznap Attila belépjen az üzem területére. (Hogy ki,kinek, mit nem utalt én ezt nem tudom. Ezzel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, még Kapuvári Józsefet is….)

A HDSZ elnöke azt állítja – bár semmit nem nevesítve - , hogy:

mt aláírás.jpg1) a LIGA elnöke, Gaskó István „tevőlegesen támogatja az új Munka törvénykönyvét”.
Amennyiben Kapuvári tevőleges támogatás alatt azt érti, hogy a LIGA elnöke – természetesen az előírt testületi felhatalmazások birtokában – aláírta 2011 december 2-án azt a megállapodást, ami a korábbi, a kormány által előterjesztett javaslatokhoz képest többlet garanciákat biztosít a szakszervezetek működéséhez, akkor van egy rossz hírem : az MSZOSZ, aminek tagja a HDSZ, szintén aláírta ezt a megállapodást!

A megállapodás itt olvasható:

http://www.liganet.hu/news/6296/kormany_-_szakszervezetek_megallapodas.pdf

Míg mások a TV előtt a fotelben forradalmárkodtak, addig a LIGA 85 helyszínen, több mint kétezer autóval félpályás útlezárással tiltakozott az Mt. bevezetése ellen. ( Ez az elmúlt négy év legnagyobb, legkiterjedtebb demonstrációja volt! Ki a kormánybarát?) Az akció hatására kezdtek el visszaszivárogni a tervezetbe a szakszervezeti jogok.

A teljes történet itt olvasható:

http://www.liganet.hu/page/88/art/6296/akt/0/html/az-uj-mt-tortenete.html

2) Azt állítja továbbá a HDSZ elnöke, hogy a LIGA támogatta a szociális párbeszéd eltörlését.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a LIGA elnöke mind a tárgyalóasztalnál, mind pedig a médiában nehezményezte, hogy a kormány a szociális partnereknek csak egy részével konzultál. A társadalmi párbeszéd helyreállítását többször is sürgette a LIGA:

http://www.liganet.hu/page/88/art/6005/akt/0/html/gasko-elszakadhat-a-cerna-vadsztrajkok-johetnek-.html

3) Mért kapott a LIGA kapacitásfejlesztésre pályázati pénzt? Mert pályázott és nyert! Mint, ahogy az MSZOSZ – aminek a tagja a HDSZ – is kapott pályázati pénzt (Jogpont, TÁMOP) a kormánytól. Kapuvári úrnak ez a pénz nem büdös, csak az, amit a LIGA kap.

A fentiek tükrében a HDSZ-nek, illetve annak elnökének át kellene gondolnia, hogy tagja kíván-e maradni annak a konföderációnak, amely pályázati pénzt fogad el a jelenlegi kormánytól, illetve tevőlegesen támogatja az új Munka törvénykönyvét.

Az internet, a média korában a sánta kutyát hamar utolérik.  A sárdobáló minden – a LIGA működésével kapcsolatos – állítását cáfolni lehet. A harag, a düh nem jó tanácsadók. Lehetne egy szellemi párbajt vívni – aminek témája a hazai szakszervezeti mozgalom állapota -, de úgy látom, a másik félnél még hiányzik a fegyver és így lovagiatlan lenne a küzdelem.

Mi a munkánkat folytatjuk a tagságunk, a munkavállalók érdekében.

Mózes Tibor, LIGA, Szervezési ov.

Szólj hozzá