2013. nov 27.

Azt állítja Kónya Péter...

írta: FSZDL
Azt állítja Kónya Péter...

Hogy a Munka törvénykönyvéről szóló megállapodásról mindenki azt mondta, hogy az aláírók elárulták a munkavállalókat.

Hat országos szakszervezeti konföderáció létezik Magyarországon. Ebből három aláírta a Munka törvénykönyvére vonatkozó megállapodást a kormánnyal. A közszférában szerveződő SZEF és ÉSZT tagjai nem a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak. Aki kimaradt, az egyetlen konföderáció, az Autonómok.

Hogy a Jabilnál ebből kifolyólag(?) nincs szakszervezet, és nincs aki megvédje a munkavállalókat.

A Jabilnál két szakszervezet is működik jelenleg is. A szakszervezetek és a munkavállalók tájékoztatása szerint a csoportos létszámleépítés – habár komoly veszteségeket okoz – rendezett körülmények között zajlik.

Hogy szakszervezetként az lett volna a dolga a LIGÁ-nak, hogy megvédje a Munka törvénykönyvét, és akár sztrájkba vigye a munkavállalóit.

Mint azt talán Kónya Péter is tudja, a LIGA Szakszervezetek – egyedüliként a konföderációk közül – sztrájkot hirdetett, de időközben megváltozott a sztrájktörvény, ami ellehetetlenítette az akciókat. A LIGA Szakszervezetek – szintén egyedüliként – ekkor félpályás útlezárásokat szervezett országszerte, amelyek sikerének köszönhető, hogy a kormány végül szóba állt a szakszervezetekkel.

Majd zavarosan arra a következtetésre jut, hogy ebben az évben csak a LIGA Szakszervezetek kaphatott pályázati pénzt…

„…ehhez képest valószínűleg, és ezt mutatja az, hogy az elmúlt egy évben, és itt a LIGA Szakszervezetek, tehát a leadben nem pontos volt az információ, hiszen ebben az egy évben gyakorlatilag…”

Amit aztán ő maga is megcáfol, hiszen a szóban forgó pályázatokon legalább három konföderációhoz tartozó szakszervezet nyert. Persze ha figyelembe vesszük a pályázatok beadásának a határidejét (2013. február 28.) és ehhez képest azt, hogy mikor lépett be a LIGA Szakszervezetekbe a VKDSZ (2013. június 13.), akkor elég egyértelműen látszik, hogy valójában négy konföderációhoz tartozó szakszervezet indult sikerrel ezeken a pályázatokon.

Hogy az MSZOSZ működtet Jogpont hálózatot, és a LIGA arra kapott pénzt, hogy létrehozza a saját Jogpont irodáit.

Nem a LIGA Szakszervezetek saját jogpont hálózatáról van szó, az ügyvédi irodákban nincs kifüggesztve a LIGA zászlója, nem feltétele az ingyenes tanácsadásnak a LIGA Szakszervezetekhez tartozás. És – ahogyan az MSZOSZ által nyert Jogpont pályázat esetében is volt – a legtöbb régióban nem is a LIGA a nyertes pályázó, hanem például valamelyik munkaadói szövetség. És igen, annak idején ugyanilyen pályázaton nyert százmilliós nagyságrendben pénzt az MSZOSZ, ugyanerre a célra. Az akkor senkinek nem volt gyanús?

Hogy mind a hat szakszervezeti konföderáció próbált magának munkaadói partnert keresni a TÁMOP-2.5.3.C-13/1 pályázaton való induláshoz, de a munkaadók közölték, hogy ők csak akkor fognak tudni nyerni, ha a LIGA Szakszervezetekkel kötnek konzorciumot.

A helyzet az, hogy mind a hat országos szakszervezeti konföderáció és mind a kilenc országos munkaadói szövetség szabadon választhatott magának partnereket. A LIGA Szakszervezetek azonban már jóval a pályázat kihirdetése előtt – egészen pontosan az új Munka törvénykönyve életbe lépése után (2012. július 1.) – elkezdte új stratégiája részeként felkeresni a munkaadói szövetségeket, hogy együttműködési megállapodást kössön velük.

Hogy jelen pillanatban ezek a szervezetek sárga szakszervezeteket hoznak létre a gyárakban.

A LIGA Szakszervezetek eddig megyei gyűjtő szakszervezeteket hozott létre minden megyében, hogy a kis- és középvállalkozások munkavállalóinak ezeken keresztül biztosítson hatékony érdekképviseletet. Nem alakultak munkáltatók által támogatott „gyári” szakszervezetek.

„A munkáért!” projekt egyik célja, hogy a munkáltatókat is meggyőzze arról, hogy a gondolkodás nélküli ellenszegülés helyett, a szakértői alapokon nyugvó munkaügyi kapcsolatok, a jól működő reprezentatív szakszervezetekkel folytatott tárgyalások sokkal gyümölcsözőbbek mindkét fél számára.

Ahol pedig olyan szakszervezet jönne létre, ahol a szakszervezeti elnök a munkaadó embere, nem sokáig működne az a szervezet. A munkavállalók – a szakszervezeti tagok – ugyanis nem hülyék, rögtön átlátnák ezt a helyzetet.

Hogy a TÁMOP-2.5.3.A-13/1 és TÁMOP-2.5.3.A-13/2 pályázatokon hatszázmillió forintra pályázhattak a szakszervezetek, amiből 450 milliót nyert el a LIGA vagy a hozzá tartozó tagszervezet, és hogy ebből a 450 millió forintból 300 milliót kaptak úgy a LIGA által létrehozott regionális irodák (amelyek nem létező szakszervezetek), hogy közben létező tagsággal rendelkező szakszervezetek pályázatát elutasították.

Nos, ha valaki felmegy az NFÜ honlapjára, és néhány kattintással kikeresi a nyertes pályázatokat, láthatja, hogy azok nyertese a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, nem pedig annak valami homályosan megfogalmazott regionális szervezete. A nyertes neve mellett a régió azért szerepel, mert a pályázat kiírása szerinti kapacitásfejlesztést abban a régióban kell megvalósítani. (Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája - Kapacitásfejlesztés a LIGA Szakszervezeteknél (Közép-magyarországi régió))

Hogy a 600 milliós pályázati keret fennmaradó részét – 150 millió forintot – pedig az MSZOSZ-hez tartozó szakszervezetek nyertek, akik stratégiai együttműködést kötöttek a LIGA Szakszervezetekkel.

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete, a Mezőgazdasági Erdészeti Élelmiszeripari és Vízügyi dolgozók Szakszervezete, és a Vasutasok Szakszervezete tartozik az MSZOSZ-hez a nyertesek közül, míg a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége az ÉSZT tagjai, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége pedig a pályázat benyújtásakor az Autonóm Szakszervezetek Szövetségéhez tartozott. És hogy a pletykákat elkerüljük, bőven nem nyerték még meg a pályázati támogatást, amikor már csatlakoztak a LIGA Szakszervezetekhez. Így nehezen lenne értelmezhető a Kónya Péter által oly szívesen ismételt „Júdás pénz” kifejezés.

Hogy Gaskó István már a pályázatok kiírása előtt hónapokkal tudta, hogy mennyi pénzt fog nyerni.

Ha ki sem írták a pályázatot, akkor összeg sem szerepelhetett sehol, biztosra pedig senki nem ígér a mai világban, ahogyan hozomra se dolgozik senki.

Hogy a MÁV-nál a vasutas szakszervezeteknek kifizetik a munkaidő kedvezményt.

Ezt annál is inkább nehéz lenne megtenni, mert a Munka törvénykönyve kategorikusan tiltja. A LIGA Szakszervezetek – ahogyan a VDSzSz is – éppen ezért folyamatosan követeli a vonatkozó paragrafusok megváltoztatását az Mt.-ben.

Aztán Kónya Pétert védi a szolidaritás.hu honlapon üzemelő blognak nevezett cikk is. Ott gólonként számolnak azzal, hogy szerintük hányszor hazudott Gaskó István, és hányszor mondott igazat Kónya Péter az ATV interjúban. Az eredmény - szerintük - 8:0, de ha átolvassuk a szöveget alaposan, ez azért közel sincs így. Talán egy NB III-as meccsen lehet így ítélni a gólokat, de valószínűleg talán ott sem, már csak a bíró testi épségére tekintettel is...

Vegyünk a teljesség igénye nélkül pár példát innen is:

"[a bíróság] kötelezte a LIGA-t, hogy vegye vissza az FRDÉSZ-t tagjai sorába, azonban erre a mai napig nem került sor." 

Az FRDÉSZ-t Kónya Péter elnökként vitte bele abba a a kormányzati intézkedések elleni vesztes csatába, amely amikor már nagyon veszni látszott, egyszerűen lelépett. Nem maradt ott, hogy mentse a menthetőt, nem maradt hátra az embereivel, hanem nagyon "elegánsan" egyszerűen lelépett. Majd egy másik szervezet élén tűnt fel ismét, ahonnan nagy hangon követelte, hogy mindenki álljon ki a kormány ellen. Az FRDÉSZ ekkor már nem létezett... Tehát bírósági ítélet ide, bírósági ítélet oda, nem volt kit visszavenni. És azt se felejtsük el, hogy az egykori FRDÉSZ gerincét alkotó nagy szakszervezetek jelentős része azóta közvetlenül tag a LIGA Szakszervezeteknél. 

És hogy "Kónya Péter-t pedig nem elzavarták az FRDÉSZ éléről, amelynek 13 évig volt választott elnöke, hanem 2011.december 1-én lemondott tisztségéről." csak megerősíti az imént leírtakat. Süllyedő hajó, meg kapitány, ugye... De azért ezt is külön gólnak számolták...

Munkaidő-megváltás a MÁV-nál a Kalitka rendszerben van. "Kónya Pétert erről két egymástól független bennfentes szakszervezeti vezető tájékoztatta, akik az interjút követően a hírt megerősítették."

Ez is gól volna? Focis hasonlattal tehát, az ellenfél csatára állítja, hogy ő gólt lőtt, csak épp senki nem látta... Elfogadjuk?

"Ezen megállapodásnak köszönhetően, a szakszervezetek abban az évben közel 130 millió forint értékű üdülési csekket oszthattak ki a rászoruló fegyveresek részére. Az ezzel kapcsolatos szerződések és szigorú elszámolások megtalálhatóak az MNÜA irattárában."

Szóval, ha Kónya Péter és az általa vezetett szervezet kap támogatást, akkor ott vitának helye nincs, hiszen arról a szigorú elszámolások megtalálhatóak az irattárban. Ha a LIGA Szakszervezetek nyer el egy Európai Uniós pályázatot, akkor ott nyilván mutyi van, mert az EU-s pályázatok arról híresek, hogy egyáltalán nem ismerik a szigorú elszámolást, meg az irattárat...

- Az a hír járta, hogy ön mindig Orbán Viktorhoz jár egyeztetni. 
- Miért ne járhatnék Orbánhoz egyeztetni? Ami egyébként nem igaz! 
Kónya társelnöksége idején Gaskó többször arról tájékoztatta őt, hogy titokban találkozott Orbán Viktorral.

Most megint a gól, amit a csatáron kívül senki nem látott. Tényleg ez volna a legjobb bizonyíték? Kónya Péter igazolja, hogy Kónya Péter igazat mondott? Arról nem is beszélve, hogy az interjúban elhangzott az is, az ország más vezető politikusával is találkozott Gaskó István. Ez ugyanis a munkája része. 

Gaskó állításával szemben, tehát az-az igazság, hogy mégsem 4 konföderációhoz tartozó szakszervezetek nyertek a pályázaton, hanem csak kettőhöz (LIGA-MSZOSZ). A Gaskó által említett ÉSZT-es tagszervezet nincs a nyertesek között. 

De ott van, sőt, mindjárt kettő is, csak jól meg kellett volna nézni. 

 

Gaskó hazugságával szemben, a pályázaton nyertes szervezetek felsorolásából egyértelműen kiderül, hogy a LIGA nem megyei szervezetekkel pályázott és nyert, hanem régiósokkal. Bukta. Hazugság: Gaskó-Kónya 8:0

Jaj de kínos! Akkor most már tényleg nézzük meg

kapacitas.JPG

Mert a LIGA Szakszervezeteknek nincsenek régiós szakszervezetei, csak megyeiek, amúgy meg a pályázatot a LIGA Szakszervezetek nyerte, arra, hogy adott régióban fejlessze kapacitását. Csak rendesen el kell olvasni a sorokat...

Na, számoljunk gólokat?

Szólj hozzá

pályázat Szolidaritás MSZOSZ Kónya LIGA Gaskó