2013. okt 04.

Újjáalakul a SZOT - elkezdődött a helyezkedés

írta: FSZDL
Újjáalakul a SZOT - elkezdődött a helyezkedés

Mintegy 25 évnyi útkeresés után, a Magyar Szocialista Párthoz köthető szakszervezeti konföderációk - amelyek egykor egy tömbben funkcionáltak SZOT néven az MSZMP transzmissziós szíjaként - újra összebútoroznak.
Mint ismeretes, a Szakszervezetek Országos Tanácsa a rendszerváltás idején átalakult, majd egyes részei kiváltak. Így alakult meg az MSZOSZ, a SZEF, és az Autonómok. 

Akkor nyilván úgy gondolták, együtt nem megy. Eltérőek a vélemények, eltérőek a nézetek, és talán bársonyszékből is kevés volt. Velük - illetve még az egységes SZOT-tal - szemben alakult meg friss, demokratikus szakszervezetekből a LIGA Szakszervezetek. 

Az, hogy a munkavállalók érdekeinek képviselete minél nagyobb támogatottsággal biztosítható igazán, sosem volt kétséges. Csakhogy ahogy a nagy különválás után a SZOT utódszervezeteinek létszáma folyamatosan csökkent, a LIGA Szakszervezetek taglétszáma lassan, de biztosan emelkedett. 

A SZOT utódszervezeteinek létszámáról csak pletykák ismertek. Soha, egyikük sem vállalta fel, hogy hivatalosan közölje és igazolja taglétszámát. Még most, az újraegyesülés előtt is egyikük 350.000 tagról, a másikuk 250.000 tagról beszél. Ami azért elég nagy szórás...

Egy biztos: mostanra eléggé elszegényedtek, hiszen szinte egyiküknek sincs saját székháza, még kevésbé saját szakértői gárdája. Így eléggé egyértelműnek tűnik, hogy komoly gazdasági érdekek mentén ugyan, de mind beköltöznek majd az MSZOSZ-hez. Ez azért is ésszerű, mert nagy valószínűséggel nem csak vagyonban, de tagságban és szakértőkben is a SZOT jogutódja, az MSZOSZ adja a legtöbbet. 

Már csak ezért is érdekes, ahogy a nagy egyetértés közepette az MSZOSZ alelnöke kedden azt nyilatkozza a Népszabadságnak, hogy személyi kérdésekről még nem esett szó, miközben Székely Tamás - és a VDSZ - sajtóközleményben kürtöli világgá, hogy ő a legjobb jelölt az új SZOT elnöki tisztjére. Milyen szerencse, Székely Tamás rögtön bejelenti azt is, hogy természetesen vállalja a jelölést a tisztségre. Mert fiatal, dinamikus, sokat letett az asztalra, stb., stb., stb., bla-bla-bla...

Hát, nem indul zökkenőmentesen ez a kapcsolat, de érdekes lesz látni, miként kebelezi be a legkisebb királyfi az egész királyságot. 

Izgalommal várjuk az újabb bejelentéseket!

Szólj hozzá