2013. júl 17.

Bérajánlás? Pfúj! Demagóg parasztvakítás!

írta: FSZDL
Bérajánlás? Pfúj! Demagóg parasztvakítás!

nepszava.JPGA Népszavától most sem tellett többre, mint hogy a lényeg helyett annyit írjon szalagcímébe: csak az emel bért, aki akar. Nem ám azt, hogy több demonstráció és sztrájkbejelentés után, végül idén sem tört meg a több mint 20 éves hagyomány, és megszületett az országos bérajánlás.
Mindezeken túl persze tárgyi tévedés is akadt a Népszava cikkében, nem is egy.

szurikatakolyok02 foto Bagosi Zoltan.jpgNyilván külön kihívás lehet a bértollnokok számára, hogy egy alapvetően pozitív üzenetből hogyan tudnak ellenszenves, negatív kritikát faragni. Szinte elképzelem, ahogy trenírozzák őket, mondjuk az állatkertben. Azt mondja a mester: nézzétek ezeket a cuki kis szőrmók szurikáta kölyköket! Hát nem édesek, a kis gomb szemeikkel!

Na, most ebből merítsetek, és lássátok meg a gonosz kis patkány rágcsálókat bennük! Írjatok! Legyetek dühösek, őrültek! Nem számítanak a tények, sem a valóság! A lényeg, hogy mire végeztek, mindenki utálja ezeket a gyömöszölnivaló kis lényeket!

Valami hasonló képzésen eshettek tehát át a Népszava újságírói, mielőtt a mintegy hárommillió munkavállalót érintő bérajánlást végre aláírták a felek, és ők ezt imigyen kommentálták:

Az "alku" a korábbi tárgyalásokon zárt ajtók mögött jött létre

a dolgozók ismét rosszul járhatnak

Egy év alatt 600 millió forintot kaptak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum tagjai a kormánytól.

Persze igaz, a lényeg nyilván nem az, hogy öt év óta először született olyan bérajánlás, amely inflációt meghaladó mértékű, azaz reálbér növekedést jelenthet… Sokkal fontosabb egy majd két A4-es lapot megtöltő írásban a résztvevőket sározni.

A baj azonban tovább fokozódik. Mert hogy szegény újságíró – kiváló tanulóként – olyannyira belefeledkezett a szapulásba, hogy észre sem vette, már átcsapott dicséretbe. Megírta ugyanis, hogy bezzeg az előző kormány idején milyen átlátható volt az egyeztetés, aztán most meg előbb sehogy nem egyeztetett a kormány, aztán meg nagy titokban.

És leírta azt is, hogy a változás a kormány hozzáállásában a szakszervezetek tiltakozó akcióinak köszönhető. Hoppá! A szerkesztő itt halkan felszisszent, megcsóválta a fejét, és azért jut is, marad is alapon ezt a sztorit benne hagyta ugyan a cikkben, de kihúzta azt a részt, hogy mely szakszervezetek demonstrációi hatására…

Soroljuk fel gyorsan, mit tett a LIGA Szakszervezetek, és mit a többi konföderáció az ügy érdekében. Nos, legyen elég annyi, eléggé kileng a mérleg nyelve a LIGA irányába.

És persze a záróakkordja az egész történetnek:

Az atlatszo.hu a kormányzat apanázzsal való elszámolásra vonatkozó adatigénylést is küldött az érdekvédelmi szervezeteknek, de válasz eddig nem érkezett.” (2013.07.16.)

Kedves újságíró! Ez még az állatkerti képzés előtt lehetett, de talán alap annyira, hogy aki ebből él, az emlékezzen erre az egyszerű szabályra: mielőtt valami bődületesen nagynak szánt dolgot papírra vetünk, legalább ellenőrizzük annak alapvető igazságtartalmát. Lásd:

Átlátszó érdekegyeztetés. (2013. 05. 08.)

A gyengébbek kedvéért tehát, a cikk megjelenésekor már majdnem három hónapja megküldte válaszát a LIGA Szakszervezetek – és egyébként több másik konföderáció is – az átlátszó blognak. Mi több, a válaszok – kis noszogatásra – meg is jelentek ott (is). 

Szólj hozzá