2005. ápr 30.

Százmilliós pályázatot nyert a baráti MSZOSZ

írta: FSZDL
Százmilliós pályázatot nyert a baráti MSZOSZ

Több mint százkilencvenmillió forintot nyert a kormányhoz közel álló Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által vezetett projekt a munkaügyi minisztériumon belül működő Equal Nemzeti Programiroda pályázatán.

Összesen 190,5 millió forintot nyert az MSZOSZ a magyar Equal Nemzeti Programiroda által A nemek közötti munkaerő-piaci különbségek és a foglalkoztatási szegregáció csökkentése témakörben kiírt pályázaton – olvasható a munkaügyi tárca honlapján. Az Equal európai uniós kezdeményezés, célja olyan új foglalkoztatáspolitikai módszerek alkalmazása, amelyek segítenek a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés leküzdésében. A honlapon közzétett tájékoztató szerint a konföderáció Egyenlő munkáért egyenlő bért címet viselő pályázatának előkészítő szakaszára a maximális 12 millió, a projekt végrehajtó szakaszára pedig 178,5 millió forintot nyert. Mivel fejlesztési partnerségben kell megvalósítani, a projektben további négy partner található, bár a fő partner az MSZOSZ – magyarázták lapunknak a konföderációnál. 

A Szakszervezetek Gazdaság- és Társadalomkutató Intézete, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Nők a Holnapért Alapítvány, a V2 Excelsior Bt., valamint az MSZOSZ adatokat gyűjt a nők és más hátrányos helyzetű munkavállalók társadalmi-gazdasági helyzetéről, amelyek alapján döntés-előkészítő elemzések készülnek. Emellett „e-BérBarométer” címmel interaktív internetes portált hoznak létre, ahol jogaikról tájékoztatják a nőket, akik egy adatbázis segítségével megtudhatják, hogy egy munkakörben, adott végzettséggel – nemzetközi összehasonlításban – mekkora bért kérhetnek. 
A lapunk által megkeresett szakszervezetek „igen komolynak” tartották az MSZOSZ vezette projektnek megítélt összeget. Viszonyítási alapként felhívták a figyelmet arra, hogy egy szakszervezeti konföderáció éves szinten hetven-, legfeljebb százmillió forintból látja el valamennyi feladatát. Ismert, az MSZOSZ részt vett Medgyessy Péter kampányában, a támogatásért cserébe tett ígéretek – pl. a heti munkaidő csökkentése – azonban nem teljesültek. A kormányváltás után Sándor László, a konföderáció volt elnöke, a közmunkatanács vezetője lett a munkaügyi tárcánál, ugyanitt politikai államtitkár Kordás László, az MSZOSZ volt alelnöke – mellettük még számos volt MSZOSZ-es vezetőt, munkatársat vett át a munkaügyi tárca. Lapunk tegnapi számában már beszámoltunk arról, hogy az Equal Nemzeti Programiroda romák és megváltozott munkaképességű emberek képzésére kiírt pályázatán ugyancsak több száz millió forintot nyert el két olyan kormány közeli roma szervezet, amelynek vezetői korábban sem számoltak el maradéktalanul a hasonló célra folyósított támogatásaikkal.

Szólj hozzá