2002. júl 01.

Szakszervezeti vezetőt küldött el a MÁV

írta: FSZDL
Szakszervezeti vezetőt küldött el a MÁV

A szakszervezeti vezetőket védő szigorú szabályozás ellenére a Liga elnökét elbocsátotta állásából a MÁV. Gaskó István bírósághoz fordul, igaz, szakszervezeti munkája miatt még egyetlen percet sem dolgozott a vasúttársaságnak.

A hat legnagyobb országos szakszervezet közül, a Liga elnökét elbocsátotta állásából a MÁV Rt. A szakszervezeti vezetőket a Munka törvénykönyve komolyan védi.

A vasúttársaság ennek ellenére döntött Gaskó István elbocsátásáról, mert - indoklásuk szerint - a bíróság jogerősen elítélte Gaskót, aki megsértette egyik korábbi munkatársának személyiségi jogait. Gaskó ezt az [origo]-nak elismerte. Négy éve a szakszervezet akkori elnökét összefüggésbe hozta az érdekképviseletnél feltárt pénzügyi hiánnyal.

A Munka törvénykönyve akkor ad lehetőséget a szakszervezeti vezető menesztéséhez, ha ehhez a szakszervezet előzőleg hozzájárulását adja - nyilatkozta Czuglerné Ivány Judit, a Munkástanácsok munkajogásza. Gaskó viszont azt mondta, senki nem járult hozzá az elküldéséhez a szakszervezettől (erről az elnökségnek kellett volna döntenie). Ugyanakkor rendkívüli felmondással is élhet a munkáltató, esetünkben a MÁV, de akkor súlyos okot kell mellékelnie, ami lehet kötelességszegés, súlyos és szándékos károkozás - mondta az [origo] által megkérdezett jogász.

A MÁV általános vezérigazgató-helyettese, Péter Mihály a MÁV-nál érvényben lévő kollektív szerződésre hivatkozva azt állította, hogy a rendkívüli felmondás jogos volt. A dokumentumból idézve elmondta, hogy a MÁV rendkívüli felmondással élhet, ha valaki megsérti a MÁV munkatársainak személyiségi jogát, és amennyiben a bíróság elmarasztalja a delikvenst ezért. A MÁV erről értesítette is a szakszervezetet.

Gaskó szerint a Munka törvénykönyve ugyan lehetőséget biztosít a munkaadónak, hogy elbocsássa a szakszervezeti vezetőt is, de szerinte a MÁV érvelése nem állja meg a helyét. A bíróság ugyanis egy olyan ügyben hozott döntést, amelyben Gaskó nem a MÁV-val fenntartott munkaviszonyán belül lépett fel, hanem  magánemberként - érvelt Gaskó.

Inkább bosszúról van szó - véli a szakszervezeti vezető, aki úgy értékeli, hogy közel három éve harcban áll a MÁV-val. A MÁV főmunkatársaként alkalmazta Gaskót, aki viszont kijelentette, hogy az elmúlt tíz évben egy percet sem dolgozott. Erre úgy volt lehetősége, hogy a szakszervezet "kikérte" őt a munkaadótól - amire a törvény szerint lehetőség van. Gaskó az elbocsátás miatt a munkaügyi bírósághoz fordul, előtte azonban egyeztetni kíván a - reményei szerint akkor már a kormányváltás miatt új összetételű - vezetőséggel.

Szólj hozzá