2002. jan 22.

MSZP-egyezség a szakszervezetekkel

írta: FSZDL
MSZP-egyezség a szakszervezetekkel

A munkavállalók életkörülményeinek javításáról, valamint a „szociális fordulat” megvalósításáról szóló együttműködési nyilatkozatot írt alá tegnap harmincöt – többségében MSZOSZ-es – szakszervezeti vezetővel Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt. Az MSZP reményei szerint február közepén hasonló megállapodás jöhet létre a közszféra szakszervezeteivel is.

Választási győzelem esetén a megállapodás pontjait kormányprogrammá emeli az új kabinet – jelentette ki Medgyessy Péter az egyezséget aláíró felek előtt. A kilenc pontból álló dokumentum szerint a felek helyreállítják az európai normáknak megfelelő társadalmi párbeszéd intézményét, és alkotmányos, jogi garanciák fogják biztosítani a munkavállalók érdekeit. A nyilatkozatban többek között 300-400 ezer új munkahely megteremtését, a bérek EU-s felzárkóztatását, a minimálbér adómentessé tételét, a közalkalmazotti bértábla korrekcióját, a Munka Törvénykönyvének visszamódosítását, a szakszervezetek jogainak megszilárdítását, valamint az Orbán–Nastase megállapodás újratárgyalását vállalja Medgyessy Péter.


– Úgy érzem magam, mintha egy kibővített MSZOSZ szövetségi tanács ülésen lennék – mondta a nyilatkozat aláírása előtt Sándor László. A konföderáció elnöke azon reményének adott hangot, hogy az MSZP szombaton esedékes kongresszusán – itt hagyják jóvá a párt választási programját – még elfogadnak szakszervezeti javaslatokat. Sándor László elnöktől megtudtuk: további javaslataik inkább formális, illetve megfogalmazásbeli igények, mintsem tartalmiak.


Az MSZP a közszféra „speciális” gondjainak megoldására is hasonló együttműködési dokumentumot készített elő, amit – a szocialisták reményei szerint – várhatóan február közepén írnak alá az érintettek. – Szövetségi tanácsunk február 7-i ülésén döntünk az MSZP ajánlatáról – tájékoztatta lapunkat Szabó Endre. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke lapunknak cáfolta a Népszabadság azon értesülését, miszerint a konföderáció várhatóan nem írja alá a dokumentumot. Hangsúlyozta: kizárólag a tagszervezetek és a szövetségi tanács állásfoglalása alapján dönt a szervezet.


– A dokumentum aláírását javasoljuk a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának – mondta lapunknak Vadász János. A közalkalmazotti bértábla módosításáért nemrég országos sztrájkfelmérést kezdeményező Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke – aki egyben az MSZP szocialista-szociáldemokrata platformjának tagja – egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arra az esetre vonatkozóan, hogy a KKDSZ önállóan aláírja-e a megállapodást, ha azt a SZEF esetleg visszautasítaná.

Szólj hozzá

MSZP MSZOSZ SZEF