2015. sze 17.

Töredezik a szakszervezeti szövetség

írta: FSZDL
Töredezik a szakszervezeti szövetség

Kilépett a Magyar Szakszervezeti Szövetségből (MASZSZ) a közszféra szakszervezeteit tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) – tájékoztatta a SZEF csütörtökön az MTI-t. Közölték: erről a SZEF szövetségi tanácsa döntött keddi ülésén, a kilépés szerdától hatályos.

A szakszervezet szerint a döntés legfőbb oka az, hogy a közszolgálatok eltérő helyzete a teljes fúziót nem teszi indokolttá a "jelenlegi jogszabályi környezetben és országos érdekegyeztetési viszonyok között". Úgy vélik, tisztázhatatlan ellentmondásokat teremt és ezért hosszú távon fenntarthatatlan az, hogy a SZEF önálló jogi személyiségű konföderációként vesz részt egy másik konföderációban (MASZSZ).

A SZEF a többi szakszervezettel szolidaritásra és jó kapcsolatra, a MASZSZ konföderációval és tagszakszervezeteivel szoros együttműködésre törekszik. A SZEF tagjai szempontjait figyelembe véve támogatja a MASZSZ érdekképviseleti céljait, kiemelten a közszolgálat területén, de lehetőségei szerint a munka világának egészében is – olvasható a közleményben. A SZEF nem veti el a későbbi csatlakozás vagy szorosabb szervezeti együttműködés egyéb módjainak a lehetőségét – írták.

A SZEF eddig tagja volt, de nem olvadt be a 2013 decemberében, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), valamint a SZEF által létrehozott MASZSZ-nak. Az alapítók eredetileg azt tervezték, hogy a három szakszervezeti szövetség teljes jogutódlással beolvad a létrejött új tömörülésbe, ezt az MSZOSZ és az ASZSZ tette meg.

toredezo_szakszervezetek.jpg

Szólj hozzá

szakszervezet egyesülés MSZOSZ Együttműködés Autonómok SZEF Szakszervezetek