2015. máj 12.

Tízezer egyészségügyi dolgozó demonstrált május 12-én Budapesten

írta: FSZDL
Tízezer egyészségügyi dolgozó demonstrált május 12-én Budapesten

Petíciókat adtak át tüntető egészségügyi dolgozók Budapesten az egészségügyi államtitkárnak, amelyben egyebek mellett szakdolgozói életpályamodellt, béremelést és megfelelő finanszírozást követeltek. Délután két helyszínről indultak a demonstrálók: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szervezésében a Hősök teréről, az Őszintén az Egészségügyről Akciószervezet szervezésében a Clark Ádám térről.

A tüntetők a Clark Ádám téren gyülekeztek, majd a Lánchíd, a József Attila utca és a Nádor utca érintésével vonultak a Kossuth Lajos térre. A menet elején egy kisteherautó haladt, amelyből zene szólt, azt követte egy mentőautó, majd pedig a tüntetés jelképei következtek: egy hordágyon, egy hullazsákban fekvő, nővérruhába öltöztetett próbababa és egy tolókocsiban ülő bábu, amely egy táblát tartott a karjaiban, amelyre azt írták, hogy "Retró ellátás, retró bérek!". A tömeget egy óriási molinóval vezették fel, amelyen az akciószervezet jelszava volt olvasható: "Értetek, értünk, veletek".

A Kossuth téren első felszólalóként, a fekete mozgalom kitalálója, Sándor Mária ápoló mondott beszédet.
Eddig nem jutott el a hangunk a Parlamentig, ezért jöttünk most ide. Ugyanazt akarjuk, mint minden magyar ember, becsületes betegellátást, hogy legyen idejünk és lehetőségük mindenkivel foglalkozni. Ehhez pénz kell, méltó béremelést kérünk,ami itthon tart és ösztönz minket - mondja a szónok. A több ezres tömeg a "Szép volt Mari!" skandálással üdvözölte a beszédet. 

A nyolc érdekképviseletből álló akciószervezet rendezvényén Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: látni kell, hogy a magyar egészségügyet az ápolás felemelése nélkül nem lehet olyan színvonalra hozni, amilyet a betegek elvárnak. A mostani állapotokat tarthatatlannak nevezve kijelentette: "meg kell lépni", amit az egészségügy már nagyon régóta vár. "Bele kell nyúlni a pénztárcába, az állam pénztárcájába, oda kell adni azt a pénzt, azt a fizetést, azt az elismerést, amit ez az ágazat megérdemel" - hangsúlyozta.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke beszédében hangsúlyozta: mindenkire szükség van a gyógyításban, az orvos munkája "mit sem ér" az ápolók, az asszisztensek, a beteghordók vagy a műtőssegédek nélkül.
Kiemelte: az egészségügyi rendszerre járuló terhelés egyre csak nő, a betegek "nem érzik biztonságban magukat". Hozzátette: egyre többen ismerik fel, hogy nem az ellátók tehetnek a kiszolgáltatottságról.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az ápolók az egészségügy szíve, ami dobog, és életben tartja azt. Szavai szerint ennek ellenére az ápoló "a XXI. századi Magyarország rabszolgája", akit a munka szeretete láncol a betegágyhoz, úgy, hogy ezért nem kap megbecsülést. Fontosnak nevezte, hogy nem bérharcot folytatnak, hanem a betegek biztonságáért küzdenek. Hozzátette, hogy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyet szeretnének, ahol lehet gyógyítani, gyógyulni, oktatni és okulni. Kiemelte azt is, hogy nem valami ellen tüntetnek, hanem valamiért, az egészségügyért.

A szervezők petíciót juttattak be a parlamentbe. A követeléseiket rögzítő dokumentumot György Bálint, a házelnök sajtóreferens-helyettese vette át. Követeléseik között egyebek mellett szerepelt a biztonságos betegellátás feltételeinek teljes körű biztosítása, az egészségügyi ellátás valós értékű finanszírozásának garantálása a költségvetésben, azonnali bérrendezés minden egészségügyi dolgozónak, valamint az, hogy meg kell teremteni a hálapénz-rendszer teljes körű kivezetésének kereteit.

A két demonstráció résztvevői ezután az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkársága elé vonultak, itt adott át két petíciót Zombor Gábor államtitkárnak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Balogh Zoltán MESZK-elnök.

Az első petícióban egyebek között követelték a gyógyítás valós értéken történő finanszírozását, a 2012-es 2013-as béremelés beépítését az alapbérbe idén januárig visszamenőleg, 50 százalékos alapilletmény emelést, illetve a műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelését, és az önálló Egészségügyi Minisztérium visszaállítását.
Utóbbi petícióban a szakdolgozói életpályamodellnek a tüntetők által elvárt elemeit sorolták fel, ezek között családtámogatási program, utazási, iskolakezdési kedvezmények iránti igényüket, továbbá ágazati egészségpénztár létrehozását, kiszámítható jövedelmi viszonyokat, pótlék-, valamint szakmai előmeneteli rendszert és a nyugdíj melletti foglalkoztatás ágazati szabályozását.

Zombor Gábor - aki zöld szalaggal a ruháján jelent meg - a petíciók átvétele után azt mondta, az államtitkárságon nem fog múlni a követelések teljesítése, ami az államtitkárság hatáskörébe tartozik abban segíteni fognak, ami pedig nem, abban képviselni fogják az ágazatot. "Semmitől és senkitől nem kell félniük, mert önöknek mindenben igazuk van" - zárta rövid beszédét az államtitkár.

A demonstráción "meglepetésvendégként" megjelent Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke is. Amikor színpadra lépett, a tömeg fújolásba, sípolásba kezdett, az EDDSZ elnöke nem tudta végigmondani beszédét. 

Szólj hozzá

demonstráció bérek életpálya modell egészségügyi ágazat