2015. feb 27.

Kordás-Székely a MaSZSZ élén

írta: FSZDL
Kordás-Székely a MaSZSZ élén

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) teljes jogutódlással beolvad a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MASZSZ), erről döntöttek külön-külön, de egybehangzóan mindkét szervezet küldöttei a hétfői kongresszusukon. Ma pedig új vezetőket is választottak.

Kordás László 1994-ben a Vasas Szakszervezet Ifjúsági Bizottságának elnökévé választották és így tagja lett a szakszervezet elnökségének is. 1996-ban karosszérialakatosként dolgozott, majd kollégáival megalakította az Autóbuszgyártók Vasas Szakszervezetét, melynek elnöke lett. 1998-ban a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség (SZlSZ) titkárává, később elnökévé választották és ebben az évben lett tagja a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnökségének is. 2002-2004-ig a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke. 2004. október 4-től a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára. 1999-től tagja a Magyar Szocialista Pártnak. Később, részt vesz a Baloldali tömörülés munkájában. Az utóbbi időben főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a - Nyakó István szocialista országgyűlési képviselővel közösen jegyzett - Közmunkás Szakszervezet főtitkáraként éhségmeneteket szervez.

Székely Tamás villamosmérnöki alapdiplomáját a Kandó Kálmán Főiskolán szerezte, innen sodorta az élet egészen fiatalon a szakszervezeti mozgalomba. A vegyészszakszervezet korábbi vezetői, Főcze Lajos és Paszternák György ugyanis időben látták: fontos az utánpótlás, így először a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének ifjúsági tagozatát vezette, Főcze Lajos nyugdíjba vonulása után pedig az elnökké avanzsált Paszternák György mellett alelnökként dolgozott. 2009-ben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) első emberévé választották. 2011-októberétől a Kónya Péter fémjelezte magyar Szolidaritás társelnöke is, amely végül ellenzéki mozgalommá, majd párttá alakult. Ebből a tisztségéből később visszavonult, hogy harcba szálhasson a MASZSZ elnöki tisztségéért. Az akkor 42 éves érdekvédőt a kongresszusi küldöttek - Borsik János visszavonulása után - 2012 decemberében az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöki székébe szavazták.  

2015_02_27_maszsz.jpg

Szólj hozzá

szakszervezet Székely MSZOSZ Együttműködés Autonómok SZEF Szakszervezetek