2014. máj 28.

A szabadnapok harmadát nem veszik ki - hogy mi van???

írta: FSZDL
A szabadnapok harmadát nem veszik ki - hogy mi van???

A Profession.hu állásportál 4000 fős kutatása alapján elmondható (ami igazából eddig sem volt titok), hogy a magyar munkavállalók jelentős része nem pihen annyit, amennyi törvény szerint megilletné. Sokszor a törvényben előírt szabadság fele is "bennragad" év végén. Minden év végén. A probléma annél jellemzőbb, minél alacsonyabb végzettségű munkavállalókról van szó. A magyar szakszervezeti mozgalom egy alakja interjújában erre azt mondja: "...sok esetben azonban nem a munkaadó a hibás, hogy bennmaradnak a szabadságok, ugyanis a dolgozók sem ragaszkodnak hozzá, hogy kihasználják az összes fizetett pihenési lehetőséget." Nooormális?

Először is szögezzük le: a szabadságot a munkavállaló nem kiveszi, hanem kiadják számára. Másodszor pedig egy munkaügyi ellenőrzésénél egy pillanatra sem hatja meg az ellenőröket, hogy mit akart a munkavállaló: a szabadság kiadása adott naptári évben kötelező, és ez a munkaadó felelőssége. 

A szakszervezeti tisztségviselő pedig ne már azzal jöjjön, hogy a munkavállaló a hibás! Persze, mindjárt kövezzük is meg, és rúgassuk ki!

Az érthető persze, hogy az új Mt. szerint csak távolléti díj jár a szabadság idejére, ami sokszor jóval kevesebb, mint a munkabér és az esetleges pótlékok, de szakszervezeti tisztségviselőként akkor ezt kell mondani, ez ellen kell harcolni, miközben minden körülmények között ki kell állni a munkavállalók pihenéshez való joga mellett. 

Röviden a tények tehát:
A szabadságot minden esetben a munkáltató adja ki a munkavállaló előzetes meghallgatását követően. A munkavállalónak a szabadság kivételével összefüggésben a joga annyi, hogy a munkaviszony első 3 hónapját leszámítva 7 nappal maga rendelkezik, melyet a részére legfeljebb két részletben lehet kiadni.

Fontos szabály, hogy a szabadság kivételére irányuló igényt legalább 15 nappal előre kell jelezni. A munkáltató ezzel összefüggésben nem hivatkozhat arra, hogy a szabadság munkavállalói rendelkezési jogba tartozó része (7 nap) azért nem lett kiadva a tárgyévben, mert azt a munkavállaló nem vagy nem időben kérte. Szintén fontos, hogy a munkáltató a szabadságot úgy köteles kiadni a munkavállaló részére, hogy annak tartama legalább 14 összefüggő napot elérjen, a felek azonban ettől a szabálytól eltérhetnek megállapodással.

 

 

Szólj hozzá

szabadság szakszervezet Mt. Munka törvénykönyve