2013. jún 04.

Savanyú a szőlő

írta: FSZDL
Savanyú a szőlő

raisin110.jpgSzékely Tamás szerint vannak a kormánypárti szakszervezetek, és vannak a pártoktól függetlenek, a mindig ellenzékiek. Ezzel nem is vitatkoznék. Bár inkább úgy lehetne objektíven felcímkézni a szakszervezeteket, hogy vannak a jobboldali pártokhoz kötődők, a magukat baloldaliaknak nevezőkhöz kötődők, és a valóban függetlenek. Nos, míg az első kettőre sajnos akad elég egyértelmű példa a hat magyarországi szakszervezeti konföderáció között, addig az utolsó címkét csak egy szervezetre lehetne rásütni, és az biztos nem az Autonómok. 

De lássuk akkor a felosztást. A Munkástanácsok Országos Szövetsége épp most csatlakozott az Európai Néppárt munkástagozatához. Ez elég tárgyilagos, nem szorul különösebb magyarázatra. 

néppárt.jpg

Az MSZOSZ, annak tagszervezetei, vagy épp platformja és az MSZP 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben is együttműködési megállapodást írtak alá, az MSZP Nőtagozata és az MSZOSZ Női Választmánya közös konferenciát rendezett, és az MSZP legutóbbi nagy buliján is ott ültek az MSZOSZ elnökségének tagjai. 

mszp mszosz rtl.jpg

mszosz3.jpg

psz_gallery47_2.jpg

A SZEF már csak családilag is erősen kötődik az MSZP-hez, lévén az elnök - Varga László - fivére MSZP-s országgyűlési képviselő, Bajnai önkormányzati minisztere, míg a fia szintén MSZP-s képviselő, egyben a Fiatal Baloldalt is vezeti. Igaz, a szervezet maga nem kötött megállapodást a párttal, de igazán látványos akciók sem voltak soha, amikor az MSZP-s kormányok sorra vették el a közszférában dolgozók jogait.

Varga Zoltán.jpgvarga lászló.jpg

20130501-majus-1je-a-munka-unnepe12.jpg

És akkor lássuk a "gigaszakszervezetnek" is titulált - valójában még csak formálódó laza szövetség - harmadik résztvevőjét, az Autonómokat. Székely Tamás peches automataként szórja magából az önhazudtoló megállapításokat, melyeket egyúttal kiváló érzékkel szinte mindig a kamerák kereszttüzében tesz. Így például kifejezetten érdekes volt május elsejei szónoklata arról, hogy itt az ideje annak, hogy a szakszervezetek elengedjék a pártok kezét, és függetlenül cselekedjenek, kizárólag a munkavállalók érdekében. Majd amint lejött a színpadról, Pataky Péterrel és Varga Lászlóval közös sátrában fogadta Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát.

000807657-8358-625.jpg

Persze ez lehetett volna a véletlen műve is, de akkor mikor készült az alábbi kép, és miért kötött még áprilisban együttműködési megállapodást az Együtt 2014-el?

mesterhazy_szekely_tamas.jpg

Az ötödik az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, amely azonban olyan kevés taggal bír, hogy már az OÉT-be és az NGTT-be is a SZEF hátán jutott. Politikailag így a súlya sem igazán számottevő. Annyit azonban tudunk, hogy egészen a 2013. május elsejei nagy bejelentésig, mindig a három másik konföderációval közösen mozgott. 

Na lássuk akkor a LIGA Szakszervezeteket, és sokszor kritizált vezetőjét, Gaskó Istvánt. Őt különös módon szokás azzal vádolni, hogy barátok volnának Orbán Viktorral, pedig nem volt még olyan régen 2002, amikor az első Orbán kormány leköszönésével egy időben, Gaskó Istvánt, mint a VDSzSz elnökét, rendkívüli felmondással próbálták meg eltávolítani székéből (kirúgta a MÁV). Nyilván volt ebben valami szerepe a számtalan sztrájknak is, de hát ezt már sosem tudjuk meg. Aztán ott volt a második Orbán kormány kirohanása a munka világa ellen 2010-2011-ben, amikor szintén a Gaskó István vezette LIGA Szakszervezetek állt a barikádokon, hol sztrájkkal, hol demonstrációval, hol félpályás útlezárásokkal. Rossz szóviccel élve, az MSZP közeli szakszervezeti konföderációk még ekkor sem voltak a fasorban sem. Mert az még hagyján, hogy a szocialista kormányok ideje alatt nem voltak érdemi tiltakozó akcióik, habár okuk éppen lett volna a munkavállalók képviselőinek, de hogy a Fidesz kormány alatt is éppencsak megmutatták magukat, az azért érdekes.

gasko_orban_20110920.jpg

000639491-8898-400.jpg

brmegllapods_2012_tn.jpg

url.jpg

Nos, ez a Gaskó István habár rendszeresen találkozott miniszterekkel és miniszterelnökökkel - azaz a mindenkori kormány képviselőivel - egyedüliként szállt szembe politikai hovatartozástól függetlenül az aktuális kormányokkal. Még ha épp megállapodás is született például bérkérdésben. Egy dolog biztosan elmondható volt a LIGA Szakszervezetekről - és tessék megkérdezni tetszőleges újságírót - ha sztrájk, demonstráció, munkavállalói jogsértés volt napirenden, Gaskó István ott volt. 

Szólj hozzá

MSZP MSZOSZ LIGA Autonómok SZEF ÉSZT Munkástanácsok Gaskó