2013. máj 14.

Az izgága Székely

írta: FSZDL
Az izgága Székely

mesterhazy_szekely_tamas110.jpgA nem létező "Gigaszakszervezet" helyett, Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége még friss és tapasztalatlan elnöke írt nyílt levelet Magyarország miniszterelnökének. A levélben arról panaszkodik - már megint -, hogy bezzeg a LIGA Szakszervezetekkel folynak tárgyalások, míg ővele - személyesen - nem.

Székely arra is kitér, hogy az egyesülni szándékozó szervezetek - MSZOSZ, SZEF, Autonómok - eddig példátlan munkavállalói tömegeket képviselnek. Arra nem tér ki, hogy "majd". Majd ha valóban egyesültek. Addig ugyanis ez még csak egy színpadias bejelentés volt május elsején, semmi több. No és ő - egyelőre - nem elnöke ennek a nem létező szövetségnek

Ha azonban létrejön majd ez a szövetség - micsoda szerencse - a VKF-ben jelen lévő MSZOSZ révén tud majd a Munka törvénykönyvéről tárgyalni. Ha más jogállások érdeklik, akkor az OKÉT-ben tud majd a SZEF és az MSZOSZ révén tárgyalni. De addig is tud tárgyalni országos jelentőségű ügyekről az NGTT-ben, ahol az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége a kezdetektől teljes jogú tag. 

Na persze az első kettő feltétele, hogy majd a sorsdöntő kongresszusokon a SZEF és az MSZOSZ tagsága is úgy döntsön, hármuk közül a legkisebb és legszegényebb szervezet, legkevesebb tapasztalattal bíró elnöke vezesse őket. 

A levélben szó esik továbbá arról, hogy az új Mt. kidolgozásakor nem történt szakmai egyeztetés. Nos, itt valószínűleg "nem fért bele" a levélbe az az alig egy éves tiltakozó akciósorozat, amelyet épp a LIGA Szakszervezetek szervezett azért, hogy végül mégis legyenek szakmai egyeztetések. Nyilván egy ilyen nagy kaliberű szakszervezeti vezetőnek fel sem tűntek 2011-ben a sztrájkfelhívások, demonstrációk és a félpályás útlezárások országszerte. 

Persze, ha feltűntek volna, akkor annak idején még VDSZ elnökként talán tevőlegesen is kivette volna a részét a tiltakozásokból, erőt mutatott volna fel, és akkor most őt is tényezőként kezelné a kormány. De az is lehet, hogy feltűnt volna neki, hogy egyike azon szervezeteknek, amelyikkel épp közös útra lépne, bizony aláírt egy megállapodást a Munka törvénykönyvéről szóló szakmai egyeztetésekről. (Most akkor voltak vagy sem egyeztetések?)

Ezek alapján úgy tűnik, sok dolgot kell még átbeszélnie a három szervezetnek egymás között, míg készek lesznek egyként tárgyalni egy harmadik féllel, például a kormánnyal... 

A LIGA Szakszervezetek addig is sok sikert kíván a három szervezetnek az egyesüléshez, de amíg ez lefoglalja őket, addig is  tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a Munka törvénykönyve mintegy 250 pontjának módosításáról.

 

Szólj hozzá

Székely Autonómok